Concluzia a trei experți internaționali: ”Țigara electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă”

Concluzia a trei experți internaționali: ”Țigara electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă”
Concluzia a trei experți internaționali: ”Țigara electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă”
Publicat: 30/03/2021, 12:29
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Țigările electronice ar putea reduce prevalența morbidității și mortalității cauzate de fumat dacă majoritatea fumătorilor ar opta pentru țigări electronice și preocupările legate de sănătatea publică ar fi abordate în mod corespunzător. Aceasta a fost concluzia webinarului «Întrebări și răspunsuri cu privire la țigările electronice. Experții au cuvântul», organizat de ARBILIS (companie specializată în organizarea de forumuri și conferințe științifice medicale și nu numai), cu sprijinul Philip Morris Bulgaria.

Gazda întâlnirii și moderatorul discuțiilor a fost medicul Borislav Georgiev, șeful Clinicii de Cardiologie al Spitalului Național de Cardiologie din Sofia, Bulgaria. Invitații acestuia au fost doctorul Peter Harper – recunoscut oncolog, consultant la Spitalul Guy’s & St. Thomas (Londra) de peste 25 de ani și profesorul Angel Gonzalez Ureña, de la Universitatea Autonomă din Madrid, Departamentul de Chimie-Fizică Aplicată.

Cei trei experți au fost invitați la webinar pentru a împărtăși participanților informații actuale, detaliate și utile despre țigărilor electronice (tipurile lor, dar și diferențele dintre ele), precum și potențialul acestora de a reduce riscurile pe care le fumatul clasic le prezintă pentru organismul uman.

Profesorul Georgiev Borislav: ”Țigara electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă”

Profesorul Georgiev Borislav este șeful clinicii de cardiologie la Spitalul Național de Cardiologie din Sofia. Principalele sale zone ale interes sunt electrocardiologia, tratamentul hipertensiunii, prevenirea bolilor cardiovasculare, epidemiologie, terapie medicamentoasă și altele. Este Membru al Societății Bulgare de Cardiologie, al Societății Europene de Cardiologie, a Consiliul Internațional de Electrocardiologie și al Academiei de Științe din New York. A fost membru al consiliului de administrație al organizației internaționale „Heart Friends Around the World” și este autorul unui număr mare de articole publicate în reviste științifice.

Spre deosebire de țigările electronice (în această categorie a inclus și produsele care încălzesc tutunul sau cele care foloses e-lichide), țigările clasice conțin mii de substanțe nocive. Practic, specialiștii au descoperit nu mai puțin de 7.000 de substanțe chimice, dintre care 250 sunt foarte periculoase, iar 69 sunt cancerigene.

Profesorul Georgiev Borislav: „Țigara electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă”

Profesorul Georgiev Borislav spune că „Fumatul clasic nu poate fi mai puțin sau mai mult nociv, este nociv. În timp, sănătatea fumătorului este șubrezită – cancer la plămâni, boli ale inimii, atacuri cerebrale. Numai renunțarea la fumat poate reduce riscul de mortalitate”.

„Spre deosebire de țigara clasică, a cărei ardere duce la producerea și eliminarea unor substanțe toxice și periculoase, o țigară electronică reprezintă o alternativă mai puțin periculoasă. (…) În Uniunea Europeană, cantitatea de nicotină este strict reglementată – e-lichidele nu pot conține mai mult de 20 mg/ml de nicotină, iar un rezervor al țigării electronice nu poate avea mai mult de 2 ml. Substanțele nocive care se află într-o țigară clasică nu se regăsesc la țigările electronice sau se află în cantități nesemnificative. Procesul de oxidare este redus, sunt mult mai puține chimicale. Riscurile sunt reduse considerabil. Țigările electronice sunt cu 95% mai sigure decât o țigară clasică”, transmite profesorul Georgiev Borislav.

Profesorul Angel Gonzalez Ureña: „Riscurile sunt reduse cu 90% în cazul țigărilor electronice și dispare fumatul pasiv”

 Reputatul profesor Angel Gonzalez Ureña, de la Universitatea Autonomă din Madrid, Departamentul de Chimie-Fizică Aplicată, a vorbit despre diferențele mari dintre fumul de țigară clasică și aerosolul emanat de țigările electronice. Fumul de țigară, atât de periculos nu numai pentru fumătorii pasivi, dar și pentru mediul înconjurător, este înlocuit cu aerosoli, în cazul dispozitivelor electronice, acestea încălzind tutunul, cum este cazul IQOS, sau vaporizând e-lichide care nu conțin substanțe nocive.

Profesorul Angel Gonzalez Ureña a prezentat grafic modul în care funcționează o țigară electronică, accentuând faptul că substanțele periculoase pentru organism sunt eliminate în cazul țigărilor electronice.

Profesorul Angel Gonzalez Ureña: „Riscurile sunt reduse cu 90% în cazul țigărilor electronice și dispare fumatul pasiv”

„Reducerea riscurilor de sănătate în cazul fumătorilor de țigări electronice nu este doar o teorie, ci un fapt susținut de experimentele făcute, de analize chimice de laborator care au dus la o astfel de concluzie. Riscurile sunt reduse cu 90% în cazul țigărilor electronice, pentru că lipsește arderea tutunului, iar vapatul se desfășoară la temperaturi mult mai reduse – 300-750 grade Celsius, spre deosebire de țigara clasică, acolo unde tutunul este ars la o temperatură cuprinsă între 750 și 1.000 grade Celsius.”, a transmis profesorul Angel Gonzalez Ureña, de la Universitatea Autonomă din Madrid, Departamentul de Chimie-Fizică Aplicată.

Doctor Peter Harper: „Din nefericire, 64% din fumătorii diagnosticați cu cancer continuă să fumeze”

În prezentarea sa, doctorul Peter Harper s-a referit la rolul pe care îl au țigările electronice, în general, în reducerea riscurilor de sănătate, cu atât mai mult cu cât, la nivel mondial, fumatul clasic se află pe primul loc în ceea ce privește bolile.

Riscurile asupra sănătății trebuie minimizate, a accentuat specialistul, și – așa cum sunt prevăzute centuri de siguranță în mașini – și în cazul fumatului ar trebui luate măsuri în consecință.

Doctor Peter Harper: „Din nefericire, 64% din fumătorii diagnosticați cu cancer continuă să fumeze”

„Spre deosebire de țigările clasice, care ard tutunul, țigările electronice elimină aceste substanțe periculoase. Mai mult, cu ajutorul țigărilor electronice, peste 20.000 de fumători au reușit să renunțe la fumatul clasic, în fiecare an, în Marea Britanie, iar țigările electronice reprezintă o alternativă cu mult mai puțin periculoasă pentru organism.”, a mai transmis profesorul Peter Harper în timpul webinar-ului. (ADVERTORIAL)

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu